Kod četvoro od šestoro paralizovanih pacijenata pokazalo se značajno poboljšanje stanja godinu dana nakon tretmana matičnim ćelijama – ovim pacijentima je u kičmenu moždinu transplantirano 10 miliona matičnih ćelija.

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u ponedeljak, 2. oktobra 2017. poboljšanje stanja uključivalo je povećanu sposobnost pokretanja šaka i ruku, kao i obavljanje osnovnih funkcija poput samostalnog hranjenja i kupanja.

Svih šest pacijenata je nakon transplantacije matičnih ćelija u ranoj fazi kliničkog ispitivanja, koje je sproveo Fremont's Asterias Biotherapeutics, izvestilo o bar nekom postotku oporavka. Ovo istraživanje je među prvima koje je koristilo embrionalne matične ćelije kod ljudi.

Još uvek je prerano za tvrdnje da su isključivo matične ćelije zaslužne za poboljšanje stanja kod pacijenata. Moguće je da je kod bolesnika došlo do spontanog oporavka, što nije neuobičajeno kod žrtava povreda kičmene moždine, ili bi njihovo poboljšanje stanja pak moglo biti rezultat intenzivne rehabilitacije.

Međutim, u poređenju sa velikom grupom ljudi sa sličnim povredama, rezultati kod pacijenata lečenih matičnim ćelijama bili su izvanredni, tvrde lekari i naučnici uključeni u istraživanje.

U ovoj studiji transplantirano je 10 miliona ćelija, što je bilo dovoljno da se postigne terapijski učinak. U još jednoj studiji koja je još uvek u toku vrši se transplantacija sa 20 miliona ćelija. Kod svih bolesnika lečenje je započeto u roku od mesec dana ili dva meseca od nastanka povrede, što se smatra optimalnim vremenom za postizanje dobrih rezultata.

Prema rezultatima objavljenim početkom oktobra, kod 67 posto pacijenata - odnosno kod četvoro od šest pacijenata - u studiji u kojoj je korišćeno 10 miliona ćelija nivo motorike se poboljšao najmanje za dva stupnja nakon 12 meseci od lečenja. U kontrolnim grupama koje su činili pacijenti s istim povredama, do poboljšanja motorike za dva nivoa je došlo kod 26 do 29 posto pacijenata.

Izvor: http://bit.ly/2hw9UJ9