Za preko 500 miliona ljudi, koliko se procenjuje da se u svetu suočava sa dijabetesom, vest da su matične ćelije u laboratorijskim uslovima pretvorene u ćelije koje luče insulin je epohalna.

Dvadesetpetogodišnja žena iz Kine je prva osoba sa dijabetesom tipa 1 kojoj je urađena ovakva transplantacija. Njen organizam je počeo da proizvodi sopstveni insulin za manje od tri meseca nakon što je urađena transplantacija reprogramiranih matičnih ćelija, a taj nivo proizvodnje se održavao više od godinu dana. Do tada je prestala da doživljava opasne skokove i padove nivoa glukoze u krvi, koji je ostao unutar ciljanog raspona više od 98% dana. Ona je, takođe, prva osoba sa dijabetesom koja je lečena pomoću ćelija koje su izvađene iz njenog sopstvenog tela. 

James Shapiro, hirurg za transplantaciju i istraživač na Univerzitetu Alberta u Edmontonu, Kanada, kaže da su rezultati transplantacije zapanjujući. 

"Potpuno su preokrenuli dijabetes kod pacijenta, čije je zdravstveno stanje prethodno zahtevalo značajne količine insulina."

Za genetičara, Miodraga Stojkovića, ovo je izuzetak napredak ka tome da se najzad stane na put dijabetesu tipa 1 i 2. Kako Stojković navodi za N1 televiziju, reprogramirane ćelije su transplantirane u trbušnu duplju, a ne u jetru, a sama operacija trajala je 30 minuta, što je veoma brzo i efikasno.

„Nadam se da će ova studija promeniti i kompletnu strategiju borbe protiv dijabetesa. Svi znamo da postoji nedostatak organa za transplantaciju i drugi problemi koji onemogućavaju efikasno lečenje ove bolesti“, naglašava genetičar, Miodrag Stojković.