Na Univerzitetskoj klinici u Hajdelbergu započeta je studija o lečenju raka pankreasa primenom terapije matičnim ćelijama: nakon uklanjanja tumora i hemoterapije, pacijenti primaju krvne matične ćelije iz koštane srži od zdravog rođenog brata ili sestre. Na ovaj način se ojačava sopstveni odbrambeni mehanizam tela od ćelija raka. Matične ćelije automatski preuzimaju ulogu odbrane organizma pacijenta od ćelija tumora, pošto njegov imuni sistem još uvek nije dorastao tom zadatku.

Transplatacija matičnih ćelja uzetih od kompatibilnog donora predstavlja etablirani koncept terapije u lečenju raka krvi i koštane srži. Zahvaljujući velikoj sličnosti tkiva donora i primaoca, sa velikom sigurnošću se mogu izbeći opasne reakcije odbacivanja grafta. Samo na Univerzitetskoj klinici u Hajdelbergu ova terapija se godišnje primeni kod više od 300 pacijenata. Kod raka pankreasa je transplatacija matičnih ćelija u vidu individualnog pokušaja izlečenja pokazala rezultate koji puno obećavaju, i koje sada treba proveriti u ovoj kontrolisanoj kliničkoj studiji.

Godišnje u Nemačkoj od raka pankreasa oboli oko 12.900 ljudi. Ovaj tumor je naročito agresivan, jer i kratko nakon uklanjanja i hemoterapije počinje ponovo da se stvara i da se širi na ostale organe (metastaza).

Nakon operacije samo polovina pacijanata nastavi da živi duže od dve godine. Lekari se nadaju da će pomoću matičnih ćelija produžiti životni vek ovim pacijentima.