L.K. je devojčica koja ima 4.5 godine, posvećene roditelje i starijeg brata. Od druge dece je razlikuje dijagnoza koja joj je uspostavljena. Ovo je priča o njoj.

Prve znake autizma roditelji su primetili kada je problem sa progovaranjem postao očigledan, ali postojao je niz znakova koji su ukazivali da postoji mogućnost da je u pitanju poremećaj iz spektra autizma: kloparanje rukama, skoro potpuno odsustvo smejanja ili kada do njega dodje, on bude napadan i histeričan, kao i odbijanje prisustva drugih osoba, osim mame. Tada su shvatili da im je potrebna pomoć.

Za početak su se obratili logopedu, koji ih je uputio na psihijatra, jer je on u tom trenutku bio primarniji kako bi se postavila prava dijagnoza koje je bila - atipični autizam. Zbog gastroenterološkog problema koji devojčica ima, a koji neki lekari definišu i kao psihološki i povezan sa autizmom , roditelji su istražujući, saznali o tretmanu matičnim ćelijama kod lečenja bolesti iz spektra autizma.

Daljim traganjem za rešenjem, roditelji su došli do Bio Save Fondacije i stupili su u kontakt sa medicinskim direktorom Kristianom Martinom, koji im je pomogao u tome da načine sledeći korak: transplantacija matičnih ćelija, a za njega mama J.K. ističe da je odigrao veoma važnu ulogu.

Doktor Kristian je pre svega, jedan divan čovek, koji je imao razumevanja i bio pun podrške kada je naš slučaj u pitanju. Neizmerno smo mu zahvalni zbog svega. Bez pomoći fondacije, bojim se, vrteli bismo se još dugo u krug.

Roditeljima je najvažniji bio odgovor na pitanje: Da li transplantacija može da poboljša kvalitet života njihovog deteta? Odgovor su dobili i ubrzo se i sami uverili u njega. Potvrda su bile i  brojne kliničke studije, kao i reči vrhunskih stručnjaka u svetu terapija matičnim ćelijama da terapija matičnim ćelijama može smanjiti karakteristike autizma i anksioznost, a poboljšati društvene veštine, komunikaciju, govor i sposobnost fokusiranja.

Pripreme za tretman nisu naporne za dete i sastoje se iz: EG glave, magnetna rezonanca glave, pregled defektologa i neurologa koji daju svoje mišljenje o tome da li je dete spremno za predstojeću terapiju. Dan pred transplantaciju dete pregleda i pedijatar i radi se kompletna krvna slika. Sam proces je jednostavan, nikakvih kontraindikacija nije bilo, a rezultati koji su se videli nakon terapije bili su, jednom rečju: neverovatni! Pored vidno ojačanog imunog sistema koji je do tada bio u potpunosti slab desio se i izvanredan pomak.

 Nakon terapija, sve ono što smo godinama pokušavali da je naučimo, a nismo uspevali, ona je povezala i počela da primenjuje. To je bilo za nas jasan znak, već posle prve, od tri procedure u razmaku od mesec i po dana koje je imala, da terapija deluje.

Sa velikom radošću nastavlja priču ova neverovatna mama:

Sve vreme smo imali utisak da naše reči i pokušaji da joj pomognemo ne dopiru do nje, a onda se jednostavno sve to promenilo. Njene mogućnosti da uči i da razume stvari su se ubrzale, barem 10x.  Matične ćelije su bile prekretnica za promene koje su usledile, a uključuju između ostalo i kontakt očima, razumevanje naših reči. Sve znanja koja su se skladištila u njoj su se ispoljila nakon terapija matičnim ćelijama. 

Kada je reč o gastroenterološkom problem, ova porodica je za korak bliža rešenju.

- Gastroenterološki problem koji ima L. sada nam je prioritet, a zahvaljujući kontaktu sa klinikom na kojoj je izvršena transplantacija, do koje smo došli pomoću Bio Save Fondacije, povezali smo se sa gastroenterologom iz Amerike i u januaru imamo prvi pregled.

Majka devojčice poručila je roditeljima dece koja imaju autizam da, iako su dani nekada predugi i situacije sa kojima se suočavaju svakoga dana izuzetno teške, budu strpljivi i da veruju u svoje dete. Takođe, poručila im je i sledeće:

U svakoj sekundi, svakog minuta i sata radite sa svojom decom. Jedino mu tako možete pomoći da napreduje. I ne zaboravite, naša deca se prepoznaju po jednoj zajedničkoj karakteristici, a to je ljubav koja dolazi iz njih, najiskrenija i najčistija, pa se jedino takvom ljubavlju treba odnositi prema njima,

reči su koje na najlepši način završavaju ovu priču.