Mali Lav Teodorović  prvi koji će primiti zolgensmu - terapiju najskupljeg leka za gensku primenu

Mali Lav Teodorović  prvi koji će primiti zolgensmu - terapiju najskupljeg leka za gensku primenu

Lav se od danas nalazi u Tiršovoj i biće prvo dete sa SMA koji će terapiju – zolgensmu – primiti u bolnici u našoj zemlji.

Neuropedijatar dr Dimitrije Nikolić izjavio je da je dečja klinika u Tiršovoj sertifikovana od strane proizvođača leka da može da primeni terapiju.

Obavili smo gomilu priprema još tokom prošle godine, Lav nam je došao na pregled pre nekoliko meseci, postavljena je dijagnoza na SMA, u skladu sa stručnim preporukama i sa njegom stanjem, on je odličan kandidat za davanje genske terapije. Očekujemo odličan efekat terapije i značajno poboljšanje i potpuno obnavljanje svih onih izgubljenih motoričkih sposobnosti - rekao je dr Dimitrije Nikolić

Doktor Nikolić je naveo da je SMA teška i podmukla bolest. Što se kasnije postavi dijagnoza, to je procenat potpunog izlečenja mnogo manji. Kada se dijagnostikuje pacijent na samom rođenju, on se u trenutku postavljanja dijagnoze ni po čemu ne razlikuje od druge dece i to je idealni trenutak za lečenje.

Naveo je da su lekovi i idealni da se daju kod pacijenata u presimptomatskoj fazi bolesti.

I to je najveća vrednost neonatalnog skrininga. To su krupne, revolucionarne stvari, to je nešto što menja svet, što će popraviti kvalitet lečenja i života ovih pacijenata koji su do pre sedam osam godina sa ovom dijagnozom umirali - zaključio je dr Nikolić

Izvor: https://n1info.rs/

Sign In