Specijalista interne medicine Aleksandar Antović izjavio je u Novom danu, govoreći o lečenju koronavirusa matičnim ćelijama, da se pokazalo da ta terapija "nema praktično nikakva neželjena dejstva, a pokazuje se da pomaže". "To su mezenhimalne ćelije iz samog tkiva pupčanika, za njih nije potrebno uparivanje, one mogu da odgovaraju bilo kom pacijentu, mogu se dobiti iz javne banke. Procedura je veoma jednostavna, kratka intravenska infuzija", kaže on.

Antović je, govoreći o lečenju koronavirusa matičnim ćelijama, rekao da su kineski lekari prvo krenuli od jednog pacijenta.

"To je bila jedna gospođa od 65 godina, dijabetičar, bila je u veoma teškom stanju, na respiratoru, životno ugrožena. Kada su iscrpeli sve druge opcije lečenja, kineski lekari su probali lečenje matičnim ćelijama. Dali su ih prvog, trećeg i šestog dana, taj pacijent je već četvrtog dana skinut sa respiratora, a nekog devetog dana je otpušten iz bolnice", kaže Antović.

Nakon toga su, kaže on, proširili to na 14 pacijenata i svi su preživeli. Trenutno se, dodaje, sprovodi veliki broj studija sa raznim lekovima.

"Bilo je ovih dana priče o tome u svim medijima, međutim, matične ćelije su jedna od najistraživanijih metoda za lečenje koronavirusa. Trenutno se najviše studija sprovodi sa lekom hidroksihlorokin, neke 84 studije. Druga po veličini, po broju studija su antivirusni lekovi, tu ima veliki broj lekova, jedan od najistraživanijih je remdesivir, međutim, izašla je preliminarna studija da baš i ne donosi toliki boljitak. I na trećem mestu su matične ćelije u 44 studije širom sveta", kaže on.

Tu se nešto dešava, kaže, vidimo da pomažu. "Nije rezervisano samo za Kinu, na osnovu kineskih iskustava su počeli lekari širom sveta sa tim", kaže.

Objasnio je kako je prvi pacijent u Kini dobio matične ćelije.

"Postoje javne banke matičnih ćelija u kojima ih možete dobiti. To su mezenhimalne iz samog tkiva pupčanika, za njih nije potrebno uparivanje, one mogu da odgovaraju bilo kom pacijentu, mogu se dobiti iz javne banke. Procedura je veoma jednostavna, kratka intravenska infuzija", kaže on.

Kako je istakao, pokazalo se da ta terapija nema praktično nikakva neželjena dejstva, a pokazuje se da pomaže.

"Pretpostavljamo da je to zbog toga što kada mezenhimalne ćelije date intravenski u cirkulaciju, većina zapne u krvnim sudovima pluća, počnu da otpuštaju materije koje se zovu citokini, imunološki deluju na ceo organizam, ali pošto su u samim plućima, najviše je dejstva tu. Zato mislimo da kod ove bolesti, gde su ciljni organ pluća, toliko pomažu", objasnio je. Mi, kako kaže, nemamo javnu banku matičnih ćelija, dve su u izgradnji.

"Međutim, postoji mogućnost da od nekih velikih evropskih banaka, iz javne banke da se dobije uzorak matičnih ćelija. Bili smo u kontaktu sa Famikordom, postoji mogućnost da se traži za odršeenog pacijenta, to bi moglo da se dostavi za nekih desetak dana", objašnjava.

Intervju u celosti možete pogledati na N1 sajtu ili na ovde.

(Autor: N1info)