FamiCord Group je postala vlasnik 84% deonica banke matičnih ćelija iz pupčane vrpce  kompanije Smart Cells Holdings Limited, London, UK.

FamiCord Group - najveća evropska banka matičnih ćelija, potpisala je transakcijski ugovor sa akcionarima kompanije Smart Cells Holdings Limited, sa sedištem u Londonu, Velika Britanija.

Prema ugovoru koji je zaključen  4. avgusta 2021. godine, FamiCord Grupa je stekla većinski udeo u banci matičnih ćelija koja posluje u Velikoj Britaniji, na Bliskom istoku (Ujedinjeni Arapski Emirati, Liban, Oman, Bahrein, Kuvajt i drugi) i Hong Kongu.

Famicord je postao vlasnik 84,2 % udela u kompaniji Smart Cells Holdings Limited.

Jakub Baran, suosnivač, akcionar i predsednik Upravnog odbora PBKM S.A (vodeće firme za međunarodnu FamiCord grupu), kaže:

„Veliko nam je zadovoljstvo što možemo pozdraviti još jednu dobro organizovanu i visoko efikasnu banku matičnih ćelija u Famicord Grupi. Ovo je još jedan korak u našem cilju -učvršćivanju evropskog bankarskog tržišta porodičnih banaka matičnih ćelija. Ovim potezom ušli smo i na nova tržišta, značajno ojačavši svoju poziciju u Evropi kao i globalno prisustvo na tržištu na Bliskom istoku (Ujedinjeni Arapski Emirati, Liban, Oman, Bahrein, Kuvajt i drugi) i Hong Kongu, gde posluje Smart Cells.

Usredsredićemo se na jačanje tržišta Smart Cells UK i UAE sa ciljem da u naredne dve godine dostignemo prvo mesto. Verujemo da ćemo sa našim raznolikim asortimanom proizvoda, naučnom ekspertizom u mnogim zemljama i finansijskom snagom biti najjači pružalac usluga za matične ćelije i srodne zdravstvene proizvode. Želim da dodam da nastavljamo da tražimo druge kompanije zainteresovane za spajanje na evropskom i drugim tržištima. "

Shamshad Ahmed - osnivač i izvršni direktor kompanije Smart Cells International Ltd kaže:

„Oduševljen sam što su Smart Cells postale deo porodice preduzeća Famicord. Uvereni smo da će naše udruživanje postojećim i novim kupcima pružiti ponudu proizvoda bez premca za zaštitu zdravlja njihove porodice.

Veoma sam ponosan na sve što je Smart Cells postigao, a sada smo s obimom i prisustvom na tržištu još bliže tome da budemo inspiracija mnogim ljudima koji žele da  preuzmu brigu o zdravlju i blagostanju njihove porodice. "

Smart Cells Holdings Limited

Smart Cells Holdings Limited osnovan je 2001. godine. To je prva privatna britanska kompanija za skladištenje matičnih ćelija koja je izdala za upotrebu uskladištene jedinice matičnih ćelija za  lečenje dece sa životno ugrožavajućim ili iscrpljujućim bolestima. Od svog osnivanja, Smart Cells je pustila najveći broj uzoraka za upotrebu u transplantaciji iz privatne britanske banke i to u Veliku Britaniju kao i druge zemlje (21 uzorak u 6 zemalja) od svojih 40.000 klijenata.

FamiCord Group

Famicord Group je najveća banka matičnih ćelija u Evropi i ujedno treća po veličini u svetu. Nakon transakcije Famicord Group će čuvati 610.000 uzoraka koji pripadaju preko 450.000 porodica. Osnovna delatnost FamiCorda je nabavka, obrada i dugoročno skladištenje matičnih ćelija krvi iz pupčanika i drugih postfetalnih tkiva u ime roditelja (porodične banke). Svrha ovih banaka je da pruže sigurnost i podršku porodici u slučaju ozbiljne bolesti koja zahteva transplantaciju matičnih ćelija kod davaoca ili članova njegove uže porodice.

Bio Save je ekskluzivni predstavnik FamiCord-a na teritoriji 7 zemalja: Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije,  Crne Gore i Albanije.

FamiCord Grupa je sada prisutna u preko 35 evropskih zemalja. Direktno nudi usluge klijentima u Nemačkoj, Poljskoj, Turskoj, Španiji, Portugalu, Mađarskoj, Rumuniji, Švajcarskoj, Italiji, Luksemburgu, Letoniji, Litvaniji i Estoniji, a odnedavno i u Češkoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, na Bliskom istoku (Dubai , Abu Dabi, Liban) i Hong Kongu. Jedna je od vodećih kompanija u gotovo svim ovim zemljama. Osim toga, pruža usluge partnerima u Švedskoj, Danskoj, Srbiji i zemljama Balkana, Italiji i Ukrajini.  Usluge Grupe pružaju se kroz mrežu sopstvenih banaka i preko banaka sa kojima Grupa sarađuje u Švajcarskoj, Švedskoj, Ukrajini, SAD -u i drugim zemljama.

FamiCord Grupa ulaže u razvoj usluga proizvodnje lekova za humanu upotrebu koji se zasnivaju na genima, tkivima ili ćelijama odnosno medicinskih proizvoda napredne terapije (ATMP), koji se smatraju jednim od najvažnijih grana u razvoju medicine. Grupa PBKM je takođe uključena u 10 kliničkih ispitivanja, u kojima su lekovi sa frakcijama matičnih ćelija već davani pacijentima preko 700 puta.

Ovo je oblast u kojoj je najvažnije poverenje i zato obratite pažnju kada birate banku kojoj ćete poveriti  čuvanje matičnih ćelija vaše bebe, jer je to šansa za lečenje svih članova porodice od mnogih bolesti.